Svátky Úterý 13. 11. svátek má Tibor   Napište hledané slovo:
Vložil/a:  Piwosch  2010-09-27 07:29:58
NEJSILNĚJŠÍ ÚTOK NA PRÁVA ZAMĚSTNANCŮ.

Premiér Petr Nečas (ODS) přibrzdil. Včera připustil, že chystaná vládní novela Zákoníku práce nemusí vejít v platnost hned od ledna, a že bude lepší o ní ještě podrobněji jednat s odbory. Podle KSČM jde ze strany vlády o rafinovanou strategii.Nečas zbrzdění příprav nového Zákoníku práce kvůli dalšímu jednání s odbory ohlásil po jednání s předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslavem Zavadilem. »Než obcházet standardní jednací procesy, dovedu si představit, že by novela mohla platit později, 1. leden není žádný fetiš,« uvedl Nečas.

»Je potřeba, aby zákon prošel standardním procesem, abychom mohli k některým věcem některé poznámky a připomínky říci. Domníváme se, že rozumná vláda bude chtít naslouchat argumentům, které máme. Nejen k Zákoníku práce, ale i k důchodové a zdravotní reformě. Budou to nevratné kroky,« uvedl šéf ČMKOS Zavadil.
Podle místopředsedy KSČM a předsedy Odborového sdružení Čech, Moravy a Slezska poslance Stanislava Grospiče je zdánlivé zmírnění postupu vlády jen rafinovaným trikem. »Vláda zkouší, kam až si může dovolit zajít, jaká míra razance u odborů vyvolává odpor. A také musíme pochopit, že Nečas nejen novelu Zákoníku práce, ale i jádro vládních reforem nenápadně odkládá až za termín podzimních senátních a komunálních voleb. Do té doby nechce překročit určitou mez, po volbách se můžeme nadát lecčeho. Jde o velice nebezpečnou strategii, jak ukolébat veřejnost,« zhodnotil včerejší jednání odborářů s premiérem Grospič.