Svátky Neděle 17. 11. je Den boje studentů a svátek má Mahulena   Napište hledané slovo:

Aktualizováno 12.11.2019 v 14:20 hodin

POKLADNÍ HODINY /doba po kterou lze účtovat/:

Pondělí 7:00 - 12:00
Čtvrtek 7:00 - 15:00
---------------------------------------------
PROVOZNÍ DOBA kanceláře Výboru ZO

Pondělí - pátek 7:00 - 15:00

ČLENSKÉ PŘÍSPĚVKY v době dočasné pracovní neschopnosti, nebo po dobu INSOLVENCE...

Jednou ze základních členských povinností je dle stanov našeho Odborového svazu DOSIA, povinnost řádně platit ve stanovené výši a včas členské příspěvky /čl. 4.2, písm. e)/. Členský příspěvek je stanoven ve výši 1 % z čistého příjmu člena.

I po dobu dočasné pracovní neschopnosti je za dobu vyplácení nemocenské z prostředků nemocenského pojištění, stanoven členský příspěvek za každý kalendářní den ve výši 5 Kč.

V prvních 14 dnech nemoci vyplácí nemocenskou zaměstnavatel, který členský příspěvek srazí z těchto peněz. Od 15. dne nemoci pak vyplácení nemocenské přechází na OSSZ (okresní správa sociálního zabezpečení), a ta již členské příspěvky srážet nemůže.
Trvá-li tedy nemoc člena více než jeden měsíc, je důležité, aby se člen přesvědčil (např. v mzdovém lístku), zda mu členský příspěvek byl sražen, či nikoliv.
Pokud ano, není třeba nic řešit. Pokud však příspěvek sražen nebyl, má člen povinnost příspěvek zaplatit sám.
A to buďto hotově v kanceláři ZO, anebo převodem na účet ZO č. 118308/5500.

Jak je uvedeno ve Stanovách, příspěvek je v době nemoci stanoven na 5 Kč za kalendářní den, což znamená, že v měsíci který má 30 dnů je nutno zaplatit příspěvek ve výši 150 Kč a v měsíci, který má 31 dnů 155 Kč.

Pokud se některý ze členů dostane do insolvence, zaměstnavatel mu nemůže provádět srážky členských příspěvků a to z důvodu nepostižitelné části mzdy. Mzdová účtárna DPO nám měsíčně předkládá seznam členů, kterým nemohla členský příspěvek z důvodu insolvence srazit a jeho výši. V tomto případě je nutné platit členské příspěvky hotově, anebo po dohodě s hospodářkou na účet naší ZO. Hospodářka (p. Jarmila Řezníčková) členovi sdělí, v jaké výši má být příspěvek zaplacen (i zde platí, že je to ve výši 1 % z čistého příjmu zaměstnance).

Děkujeme všem našim členům, kteří si svou povinnost plní, nebo budou plnit, aniž by museli být námi k tomu vyzýváni.

předseda ZO OS DOSIA při DPO a.s.

Co se s členskými příspěvky dále děje…

Protože se v těchto dnech na některé z vás obracíme s žádostí o úhradu nezaplacených členských příspěvků (ať už za dobu dočasné pracovní neschopnosti, či za dobu kdy je člen v insolvenci a zaměstnavatel mu nesmí ze mzdy nic srážet), obrátil se na mne jeden z našich členů, který takový nedoplatek členských příspěvků má. Chtěl vědět co se děje s penězi, které Odbory od svých členů vyberou…

Takže:
S členskými příspěvky naše ZO nakládá v souladu s několika závaznými dokumenty, ať už to jsou Stanovy Odborového svazu DOSIA, nebo Zásady hospodaření, které každoročně schvaluje konference ZO OS DOSIA při DPO a.s., což konkrétně znamená že:

- 45 % vybraných členských příspěvků má k dispozici příslušná dílenská organizace. Ta s těmito financemi nakládá dle konferencí schváleného rozpočtu, který taktéž respektuje náš vnitřní dokument „Zásady Hospodaření“. Hradí z nich například pojištění právní ochrany DAS, pojištění nemoci a úrazu KOOPERATIVA, různé kulturní a sportovní akce, dary při životních jubilejních, či při odchodu do důchodu a další;

- 22 % je odváděno našemu OS DOSIA, který nám např. poskytuje právní servis, poradenskou činnost, jedná s Ministerstvem dopravy, či Ministerstvem práce a sociálních věcí, sjednává pojistné smlouvy apod.;

- 22 % má k dispozici Výbor ZO, ze kterých jsou např. hrazeny hospodářské a organizační výdaje, daně, investice a vybavení, cestovní náhrady, refundace mezd, školení, odborová a odborná literatura, akce pro děti, plesy, akce pro členy z řad seniorů atd.;

- 9 % je odváděno do REZERVNÍHO FONDU, ze kterého např. v roce 2011 byla vyplácena podpora stávkujícím;

- 2 % jsou převáděny do PODPŮRNÉHO FONDU, ze kterého se vyplácí např. podpory při úmrtí člena, nebo při nezaviněné tíživé situaci, podpory při narození dítěte, či odměny dárcům krve apod.;

Z výše uvedeného vyplývá, že s financemi naše ZO nakládá s péčí řádného hospodáře, což konec konců kontroluje i Revizní komise, která min. 1 x za rok provádí hloubkovou revizi, jejíž výsledek následně projednává a schvaluje i konference ZO.
A abychom naplnili podmínku péče řádného hospodáře, jsme dle Stanov OS DOSIA povinni od našich členů řádně a včas vybírat členské příspěvky…

Jsme na Facebooku…

Zveme tímto všechny naše členy ke vstupu do uzavřené skupiny

„Odborová organizace ZO OS DOSIA při DPO a.s.“

Odkaz ZDE

Mikulášská nadílka 2019

Pojištění odpovědnosti za škody způsobené zaměstnavateli na rok 2020

Vážené kolegyně a kolegové,

náš OS DOSIA uzavřel novou pojistnou smlouvu s pojišťovnou Kooperativa na rok 2020.
Bohužel došlo k tomu, že pojišťovna se od jednoho zaměstnance DPO dozvěděla, že v DPO jsou od 1.4.2019 všichni zaměstnanci pojištěni zaměstnavatelem, takže zcela logicky očekává v příštím roce pokles celkového počtu pojištěných.
Na tuto informaci zareagovala Kooperativa tržně-navýšila ceny pojištění...

Dále upravila pojistné podmínky, zde je výběr nejdůležitějších změn:

- spoluúčast ve výši 10 %, min. 1.000 Kč;
- uzemní platnost pojištění je pouze pro ČR (pro zahraničí se pojistné částky nově pohybují v 4 - 5 násobku pojistného pro ČR. Z tohoto důvodu OS pojištění pro zahraničí nesjednával);
- pojištění platné od 1.1.2020, musí být zaplaceno nejpozději do 18.11.2019;
- pojistné uhrazené po tomto datu bude platit až od 1.4.2020.

Roční pojistné naleznete v přiložené tabulce ZDE.
Závěrem nutno konstatovat, že díky výše uvedeným změnám, se stalo pojištění uzavřené zaměstnavatelem výhodnější, než je pojištění uzavřené OS DOSIA.

Pokud přesto bude chtít kdokoliv z našich členů uzavřít odborové pojištění, je nutné dodržet termín 18.11.2019 !!!
Děkujeme za pochopení.

předseda ZO OS DOSIA při DPO a.s.

Pojištění proti ztrátě zdravotní způsobilosti UNIQA.

Vážené kolegyně a koelgové,

upozorňujeme členy, kteří mají uzavřené pojištění pro případ dlouhodobého pozbytí zdravotní způsobilosti k výkonu práce pro řidiče MHD, že již mohou uhradit pojistné na další pojistné období, tj. na dobu od 1.11.2019 do 31.10.2020.

Pojistné je nutno zaplatit v kancelari ZO nejpozději do 11.10.2019 12:00 hodin.
Poté budou seznamy pojištěných a platby za pojistné odeslány na náš OS DOSIA.

Vzhledem k faktu, že každoročně je právě z tohoto důvodu rozvázán pracovní poměr s několika řidiči, doporučujeme všem řidičům zvážit uzavření tohoto pojištění.

V případě pojistného plnění pojišťovna vyplácí 18 000 Kč měsíčně po dobu půl roku. Celkem je na plnění vyplaceno 108 000 Kč. (v roce 2018 již došlo u jednoho řidiče k pojistnému plnění)
Roční pojistné činí 2 500 Kč.

Nový zájemce o pojištění musí k přihlášce do pojištění přiložit i lékařský posudek o zdravotní způsobilosti(z preventivní prohlídky), který nesmí být starší více než 6 měsíců.

V případě vašeho zájmu o vstup do pojištění nás kontaktujte v kanceláři Výboru ZO.

Kolektivní smlouva podepsána.

Vážené kolegyně a kolegové,

dnes 30. 8. 2019 v 9 hodin se konala Tisková konference zaměstnavatele a obou odborových organizací, na které byla slavnostně podepsána Kolektivní smlouva na roky 2020-2023.

Kolektivnímu vyjednávání předcházelo jednání našeho Výboru ZO OS DOSIA při DPO a.s. s primátorem Macurou, na kterém jsme jej seznámili s vývojem mezd v Dopravních podnicích v ČR. Díky toho primátor garantoval příslib navýšení mzdových prostředků do dalších let.

Samotné vyjednávání bylo zahájeno 26.3.2019 předáním společného návrhu Odborů, který byl jen pro rok 2020 ve výši 166,5 mil.Kč. Vyjednávací skupiny se sešly celkem 6 krát, 2 krát pak proběhlo jednání užší skupiny k doladění samotné KS a MD. Naposledy to bylo 28. 8. 2019.

Dokážeme se představit lepší výsledek, ale z minulosti máme v živé paměti i výsledek horší a to z dob, kdy tehdejší vedení města a DPO nebylo nakloněno progresivnějšímu růstu mezd v DPO…
Dohodnutá KS odpovídá reálným možnostem města.

Nejdůležitější body:
V roce 2020 dojde k celkovému navýšení objemu mzdových prostředků o 75 mil. Kč, což znamená růst všech tarifních mezd o 10Kč/hod. (63,6 mil.Kč).
Dalších cca 11,4 mil. Kč půjde do různých příplatků, benefitů, či penzijního připojištění.

V letech 2021-2023 je dohodnut další nárůst objemu mzdových prostředků o 40 mil. Kč v každém roce.

-Osobní hodnocení řidičů
OH 1 = po 2 letech 2 Kč
OH 2 = po 4 letech 4 Kč
OH 3 = po 6 letech 6 Kč

- Benefity se zvyšují na 2000 Kč/rok do 10 let trvání prac.poměru
na 5000 Kč/rok po 10 letech trvání prac.poměru

- Příplatek za dělenou směnu se zvyšuje na 150 Kč/směna

- Penzijní připojištění se navyšuje na 500Kč/měs.

- Nový příplatek za odstavení vozidla mimo domovskou provozovnu 100 Kč/směna

- Nový příplatek za směnu typu CD 100 Kč/směna

- Příplatek za mimořádně teplé dny se navyšuje na 50 Kč/směna pro:
* řidiče MHD, kteří řídí vozidlo nevybavené plnohodnotnou klimatizací kabiny řidiče,
*pracovníky dopravní cesty,
*přepravní kontrolory a asistenty přepravy.

- Příplatek za práci instruktorů se navyšuje na 10 Kč/ hod.

- Příplatek za používání respirátoru se navyšuje na 6 Kč/hod.

Celé znění obou dokumentů si můžete přečíst-Kolektivní smlouva- ZDE a Mzdová dohoda ZDE.
Rád bych touto cestou poděkoval za velmi dobrou spolupráci celému vyjednávacímu týmu naší ZO.

Ivo Protivínský
Předseda ZO OS DOSIA při DPO a.s.